Varför IYPT?

Vad är det som gör IYPT så unikt jämfört med många andra projekt eller arbeten du gör under gymnasiet? Nedan följer fyra argument för vad som gör IYPT till en av de kanske häftigaste upplevelserna du kan få under gymnasietiden:

Syssla med fysik forskningsfronten.

IYPT problemen är speciellt utvalda eftersom de saknar en fullständig lösning. Ofta har flera professionella forskningsgrupper jobbat med problemet och din första uppgift blir ofta att återskapa delar av deras resultat. Därefter kan du börja undersöka det som inte gjorts i tidigare studier. Flera gånger har elever kommit fram till helt andra resultat än i tidigare forskning.

Att få syssla med denna typ av öppna forskningsproblem är ovanligt till och med på Universitet, ofta tar det tills tidigare deltagare når fram till doktorandnivå innan de åter igen får syssla med denna typ av forskning.

Stöd och hjälp från IYPT:s specialister

I ett traditionellt gymnasiearbete eller skolprojekt jobbar du ofta själv med några klasskamrater och under viss handledning från din lärare. Inom IYPT finns även vårt team av problemlösningsveteraner som har mångårig erfarenhet av att lösa alla möjliga situationer. Det betyder att har tillgång till en lång rad möjligheter som vanliga gymnasiearbeten saknar, till exempel:

  • Teoretisk rådgivning . I början kan det vara svårt att förstå vilken typ av fysik som är relevant, och tillsammans med din mentor från IYPT går ni igenom allt från vilka krafter som verkar till vilka begrepp du behöver sätta dig in i. Om oklarheter uppstår är din mentor aldrig längre bort än ett telefonsamtal. Vill du gå djupare in i fysiken så tar din mentor med dig hela vägen till doktorandnivå.
  • Hjälp med referenssökning. Vi har tillgång till mycket material som inte finns publikt på internet, och kan ofta hjälpa dig leta fram artiklar och information om precis den frågeställning du letar efter, vilket gör att du kan knyta ditt arbete till tidigare forskning.
  • Experimentell support. Om utrustning inte fungerar, resultat blir tvärtemot vad du väntar dig eller det helt enkelt inte alls vill sig, så finns vi alltid där för att hjälpa till, ge förslag på vad som kan göras, eller hjälpa till att hitta en lösning. Inom IYPT finns specialister på sådant som elektronik, bildbehandling, och programmering, allt för att hjälpa dig vidare. Vi har även kontakter på högskolor och universitet som kan hjälpa till med utrustning och mätningar.
  • Stöd i skrivprocessen. Ofta är det svårt att försöka få ner på papper vad man kommit fram till när man väl ska skriva sitt arbete. Tillsammans med din mentor så går ni igenom det du gjort, lägger upp en disposition utifrån en tydlig röd tråd så att du ska kunna presentera dina resultat på bästa sätt

Tävla i fysik

Genom att jobba med ett av IYPT problemen, så kan du också vara med och tävla med ditt arbete mot andra gymnasieelever. De bästa arbetena i Sverige får möjlighet att presentera sin forskning på SM i fysik, en nationell konferens där fysiker och IYPT:are från hela landet samlas för att få höra vad just du kommit fram till. Tävlingen brukar vara oerhört intressant, och du kommer att både lära dig massor av fysik, och få träffa  andra ungdomar med samma intresse.

Äventyret tar inte heller slut i Sverige. De fem bästa eleverna bildar det svenska landslaget som reser iväg till VM i fysik där de får presentera sin forskning inför en internationell jury och möta lag från hela världen som arbetat med samma problem. Många deltagare beskriver detta som den absoluta höjdpunkten av gymnasietiden, där de inte bara fick se ett nytt och spännande land, utan också träffa ungdomar från andra länder och se fysik bortom sina vildaste drömmar.

Flygande start på fortsatta studier!

Inom IYPT hjälper vi dig att vara maximalt förberedd inför högre studier. Många av våra mentorer och medarbetare är själva universitetsstuderande och vet precis vad som krävs för att du ska lyckas i de fortsatta studierna. Vi erbjuder bland annat:

  • Specialistkompetens inom fysik och matematik. Nivån inom IYPT är mycket hög, det vi gör ligger ofta minst 2-3 år in på universitet. Det betyder inte att du måste komma som expert till oss, vi guidar dig genom resan där du får spetskunskaper inom ett område som flödesmekanik, fourieranalys eller lagrangemekanik.
  • Meriterande inför utlandsstudier.  Funderar du på att studera utomlands? Många universitet bedömer inte bara dina betyg utan lägger stor vikt vid andra meriter. IYPT är välkänt bland många av toppuniversiteten, och något som får din ansökan att sticka ut i mängden.
  • Personligt rekommendationsbrev. Tillhör du vår grupp så kan du alltid, om du behöver det för en ansökan, få ett personligt rekommendationsbrev där vi  lyfter fram dina förtjänster inom den forskning du sysslat med.

En del av en forskningsgrupp

IYPT samlar elever över hela landet som alla strävar mot samma mål, att lösa 17 utmanande forskningsproblem. Du blir en del av denna grupp, inte som elev utan som en av våra kollegor och medlemmar. Under tiden hos oss får du får lära känna massor med likasinnade, delta i evenemang när vi träffas för att diskutera fysik, besöka universitet och forskningsmiljöer samt bli en del av ett sällskap som samlar några av landets skarpaste.

Låter detta som något för för dig?

Läs då vidare på fliken ”Kom Igång med IYPT”.