Kom igång med IYPT

Låter IYPT som något för din skola? Då säger vi varmt välkommna, och ser fram emot vårt framtida samarbete! För att hjälpa dina intresserade elever att komma igång direkt så kan du uppmana dem att följa listan nedan.

Såhär kommer dina elever och din skola igång med IYPT:

  1. Gå till IYPT:s hemsida http://iypt.org/Problems  och läs igenom problemen. Välj ut några stycken som skulle kunna vara spännande. Problemen släpps ett år innan tävlingen hålls.
  2. Maila IYPT Sweden att du är intresserad att delta i tävlingen, och vilka problem du väljer mellan. Tänk på att ni kan vara flera stycken som arbetar ihop, grupper om 1-3 är rekommenderade.
  3. Gå med i IYPT via följande länk https://ebas.ungaforskare.se/signups/index/56
  4. IYPT Sweden hör av sig inom kort och tillsammans sätter ni upp en tid för ett första möte, antingen i person eller över Skype. Du får en mentor som kommer att samarbeta med dig under projektet och finnas till som resurs.
  5. Under mötet väljs ditt forskningsproblem ut.  Tillsammans går ni igenom vad som är intressant att undersöka och skapar en forskningsplan för din framtida undersökning. Du får även dina första artiklar och inläsningsmaterial för att förstå fysiken bakom problemet.
  6. Du börjar skaffa fram det material som behövs. Här kan ofta din fysiklärare hjälpa till med vad som finns på skolorna, och IYPT hjälper till hitta mer speciella saker.
  7. Så snart en fungerande uppställning finns på plats och du kan börja mäta så kontaktar du din mentor och ni följer upp planen.
  8. Så snart resultat börjar komma in kan du och din mentor börja jämföra med teoretiska modeller, datorsimuleringar och kontinuerligt revidera forskningsplanen för att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbete.
  9. Kör du fast under processen, tveka inte att höra av dig till IYPT. Hos oss finns medarbetare med ett brett spektrum av kompetenser, från tekniker till teoretiska fysiker, och vi kan ofta ge dig råd och stöd.
  10. Nu är du igång! Om några veckor kommer du inte bara att ha de första resultaten, utan troligen både teoretiskt modell och en helt ny förståelse för fysiken i problemet.  Tillsammans med övriga gruppen och IYPT:s specialister kommer du att se saker du aldrig väntat dig.  Nu är det bara drömmarna som sätter begränsningar för vad du kan göra i projektet.