Kom igång med IYPT

Låter IYPT som något för din skola? Då säger vi varmt välkomna, och ser fram emot vårt framtida samarbete! För att hjälpa dina intresserade elever att komma igång direkt så kan du uppmana dem att följa listan nedan.

Såhär kommer dina elever och din skola igång med IYPT:

  1. Hör av er till oss så får du listan med årets problem. Vi har gjort en bedömning på vilka problem vi tror är möjliga att presentera för eleverna i förstahand.
  2. Uppmuntrar dina elever att föranmäler sig till tävlingen. Den är inte bindande utan det är bra för oss att veta vem som jobbar med vilka problem och eleven får en inbjudan till höstläger (gratis).
  3. Presentera någon eller några av årets problem till dina elever som sedan väljer ett problem att arbeta med. Tänk på att ni kan vara flera stycken som arbetar ihop, grupper om 1-3 är rekommenderade.
  4. Gå med i föreningen IYPT Sweden via följande länk https://ebas.ungaforskare.se/signups/index/56
  5. Börjar skaffa fram det material som behövs. Här kan ofta din fysiklärare hjälpa till med vad som finns på skolorna.
  6. Så snart en fungerande uppställning finns på plats och du kan börja mäta så kontaktar du din mentor och ni följer upp planen.
  7. Så snart resultat börjar komma in kan du och din mentor börja jämföra med teoretiska modeller, datorsimuleringar och kontinuerligt revidera forskningsplanen för att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbete.
  8. Kör du fast under processen, tveka inte att höra av dig till IYPT.
  9. Nu är du igång! Om några veckor kommer du inte bara att ha de första resultaten, utan troligen både teoretiskt modell och en helt ny förståelse för fysiken i problemet.