Varför IYPT?

Vad är det som gör IYPT så unikt jämfört med många andra projekt som ens elever kan delta i? Vad kan du som lärare få ut av att vara med i projektet? Nedan följer fyra argument för vad som gör att IYPT till en av de mest speciella undervisningsupplevelser du kan vara med i som lärare:

Stöd i att hitta bra uppslag för gymnasiearbeten i fysik

Förhållandevis få elever väljer fysik som sitt gymnasiearbetesämne, medan exempelvis biologi dominerar stort. Ett skäl är att många elever upplever det svårt att hitta bra ämnen i fysik, och bland elever finns ofta uppfattningen att den klassiska fysiken är ”färdig” och att ska man kunna göra något spännande, så måste den vara hämtad från områden som kosmologi eller kvantfysik, där det är svårt för eleverna att kunna göra ett bidrag utöver en litteraturstudie.

IYPT visar att klassisk fysik tvärtom innehåller en enorm mängd av problem och frågeställningar som man kan undersöka med det man finner i ett vanligt skollabboratorium. Genom att välja ett av IYPT-problemen blir det möjligt för eleverna att få ett problem som de snabbt kan komma igång med och hitta en tydlig frågeställning kring.

IYPT är med andra ord ett försök för fysiken att vinna tillbaka terräng och visa att det visst går att göra fantastiskt spännande gymnasiearbeten inom fysik!

Få stöd från IYPT Sweden

Att handleda gymnasiearbeten är ingen enkel process. Det kräver tid att sätta sig in i den valda frågeställningen, diskussion med eleverna, tankar kring vilka experiment som kan vara lämpliga, och väldigt mycket tid för att vägleda när saker inte riktigt går som planerat. Dessutom får man i princip inga timmar avsatt för det i sin tjänst, så summan är ofta ett enormt stressmoment i att inte kunna räcka till.

IYPT utgår från idén att genom att om vi samarbetar så kan vi tillsammans ge eleverna bästa möjliga utbildningsupplevelse. IYPT Sweden bidrar för att hjälpa eleverna och handledare framåt i arbetet genom att ordna läger och tillhandahålla en Google Drive mapp med relevanta artiklar till varje problem. Vi tar även fram ett dokument där vi har rangordnat problemen som vi tror är möjliga på gymnasiet.

Vårt mål är att du som lärare ska känna att vi inom IYPT finns där som ett stöd.

Under hösten 2022 kommer vi göra ett försök med en online studiecirkel för lärare där vi diskutera årets problem samt hur man bäst handleder ett IYPT arbete.

Var delaktig i forskningstävlingen

Det som skiljer IYPT från många andra forskningstävlingar är att tävlingsprocessen varar över hela året, från det ögonblick man som elev väljer problemen till hela vägen till den internationella världstävlingen. Som lärare finns det stora möjligheter att kunna engagera sig, allt från att ordna lokala evenemang med sina elever, vara med på IYPT:s forskningsläger där eleverna experimenterar tillsammans till att kunna vara med på SM i fysik där landets bästa ungdomar gör upp om vilka som har kommit längst i forskningsprocessen. Om du väljer att engagera dig i IYPT kräver det lite mer engagemang men du får tillbaka dubbelt genom att se dina elever inspireras samt träffa andra likasinnade kollegor.

Varför IYPT?

Vad är det som gör IYPT så unikt jämfört med många andra projekt eller arbeten du gör under gymnasiet? Nedan följer fyra argument för vad som gör IYPT till en av de kanske häftigaste upplevelserna du kan få under gymnasietiden:

Syssla med fysik forskningsfronten.

IYPT problemen är speciellt utvalda eftersom de saknar en fullständig lösning. Ofta har flera professionella forskningsgrupper jobbat med problemet och din första uppgift blir ofta att återskapa delar av deras resultat. Därefter kan du börja undersöka det som inte gjorts i tidigare studier. Flera gånger har elever kommit fram till helt andra resultat än i tidigare forskning.

Att få syssla med denna typ av öppna forskningsproblem är ovanligt till och med på Universitet, ofta tar det tills tidigare deltagare når fram till doktorandnivå innan de åter igen får syssla med denna typ av forskning.

Stöd och hjälp från IYPT Sweden

I ett traditionellt gymnasiearbete eller skolprojekt jobbar du ofta själv med några klasskamrater och under viss handledning från din lärare. Vi inom IYPT Sweden kan bistå med följande :

  • Hjälp med referenssökning. Vi har tillgång till mycket material som inte finns publikt på internet, och kan ofta hjälpa dig leta fram artiklar och information om precis den frågeställning du letar efter, vilket gör att du kan knyta ditt arbete till tidigare forskning.
  • Handledning i viss mån: Vi önskar främst att du handleds i ditt IYPT problem av en fysiklärare på din skola, men saknar du handledare kan vi erbjuda handledning i viss mån. Detta förutsätter att du är beredd att skicka in ett tävlingsbidrag till IYPT Sweden.

Tävla i fysik

Genom att jobba med ett av IYPT problemen, så kan du också vara med och tävla med ditt arbete mot andra gymnasieelever. De bästa arbetena i Sverige får möjlighet att presentera sin forskning på SM i fysik, en nationell konferens där fysiker fd IYPT deltagare från hela landet samlas för att få höra vad just du kommit fram till. Tävlingen brukar vara oerhört intressant, och du kommer att både lära dig massor av fysik, och få träffa  andra ungdomar med samma intresse.

Äventyret tar inte heller slut i Sverige. De fem bästa eleverna bildar det svenska landslaget som reser iväg till VM i fysik där de får presentera sin forskning inför en internationell jury och möta lag från hela världen som arbetat med samma problem. Många deltagare beskriver detta som den absoluta höjdpunkten av gymnasietiden, där de inte bara fick se ett nytt och spännande land, utan också träffa ungdomar från andra länder och se fysik bortom sina vildaste drömmar.

Flygande start på fortsatta studier!

Inom IYPT hjälper vi dig att vara maximalt förberedd inför högre studier. Många av våra mentorer och medarbetare är själva universitetsstuderande och vet precis vad som krävs för att du ska lyckas i de fortsatta studierna. Vi erbjuder bland annat:

  • Universitetsfysik på gymnasiet. Fysiknivån inom IYPT är mycket hög, och ger dig en rejäl utmaning jämfört med den ordinarie fysikundervisningen.
  • Meriterande inför utlandsstudier.  Funderar du på att studera utomlands? Många universitet bedömer inte bara dina betyg utan lägger stor vikt vid andra meriter. IYPT är välkänt bland många av toppuniversiteten, och något som får din ansökan att sticka ut i mängden.
  • Personligt rekommendationsbrev. Tillhör du vår grupp så kan du alltid, om du behöver det för en ansökan, få ett personligt rekommendationsbrev där vi  lyfter fram dina förtjänster inom den forskning du sysslat med.

En del av en forskningsgrupp

IYPT samlar elever över hela landet som alla strävar mot samma mål, att lösa 17 utmanande forskningsproblem. Du blir en del av denna grupp, inte som elev utan som en av våra kollegor och medlemmar. Under tiden hos oss får du får lära känna massor med likasinnade, delta i evenemang när vi träffas för att diskutera fysik, besöka universitet och forskningsmiljöer samt bli en del av ett sällskap som samlar några av landets skarpaste.

Låter detta som något för för dig?

Läs då vidare på fliken ”Kom Igång med IYPT”.