I labbsalen hörs bara ett dämpat sorl. Runt ett bord fyllt med mer elektronik än vad som går in, jobbar fyra experimentalister febrilt. I centrum finns en liten kula, placerad mellan en ultraljudshögtalare och en reflektor. Plötsligt börjar kulan röra på sig och sväva, först trevande och skälvande men därefter allt mer stabilt. Sorlet stiger till jubel och hela rummet applåderar.
Scenen skulle kunna vara hämtad från vilket laboratorium som helst. Skillnaden är att laboranterna är gymnasieelever och att de utför studierna inom akustolevitation som en del av deras gymnasiearbete. Där slutar också likheterna med den vanliga undervisningen. Eleverna deltar nämligen i IYPT, en internationell forskningstävling där 17 stycken öppna fysikproblem under ett år ska lösas av hundratalet gymnasieelever från runt om hela landet.
IYPT är med andra ord en möjlighet för ungdomar med naturvetenskapligt intresse att få möjlighet att fördjupa sig och utveckla en expertis inom områden som flödesdynamik eller granulär mekanik. Till sin hjälp har de en grupp av hängivna fysiker, ingenjörer och forskare, en gång i tiden själva elever inom IYPT, som nu ger tillbaka genom att finnas med för att stödja nästa generation av naturvetare.