IYPT 2022

Om inte du redan har börjat, så är det hög tid att komma igång med ett av årets IYPT problem. Årets problem hittar du på sidan Årets problem .

Mer information om uttagning till landslaget kommer inom kort både på hemsidan och vår Facebook sida.

Har du som frågor som lärare eller elev är det bara att maila oss, mailadressen finns nedan.

IYPT 2018 är igång

Glad höst! Hoppas att ni är alla redo för en ny upplaga av IYPT.

Svenska IYPT landslaget gjorde jättebra ifrån sig under omständigheterna när de kom 19:e plats vid IYPT finalen i Singapore (2 placeringar högre än 2016). Men nu satsar vi stort för att lyfter Sverige igen till en medaljplats. Det handlar det om att få många som möjligt att engagera sig i IYPT. Vi vill få intresserade gymnasieelever att välja en av årets IYPT uppgifter som gymnasiearbete eller motsvarande (Extended Essay). Alla resultat hjälper!

Årets uppgifter har publicerats och du som lärare eller elev kan redan nu gå in på www.iypt.org/Problems och ladda ned uppgifterna och kommer igång. Om ni är intresserade, kontakta oss så hittar vi tillsammans ett bra problem för er.

Har ni frågor är det bara att höra av sig. Till vår hjälp har vi en fd IYPT medlem och lagledare, Jakob Lavröd, som hjälper gärna att förklara fysiken och ge tips på vad man ska tänka på när man kommer igång och mäter. Jakobs epost är jakob@lavrod.se. Man får också vara med och tävla och vi kommer att publicera mer information längre fram med viktiga datum osv.

Lycka till och vi hörs

Sam Edgecombe
Lärare på Malmö Borgarskola och IYPT aktiv

Landslaget 2017

Svenska fysiklandslaget 2017 och medhjälpare. Från vänster; William Kocalp (MB), Lars Gräsjö (Lärare fr Danderyd), Jakob Lavröd (assisterande), Daniel Javedinejad (MB), Eric Böjs (Norra Real), Sam Edgecombe (lärare, MB), Tina Eslami (MB), Daniel Lizotte (MB)

Svenska IYPT Landslaget 2017

Grattis till följande elever som har fått en plats i det svenska IYPT landslaget som ska åka till Singapore nu i sommar.

William Kocalp (Malmö Borgarskola, IB14)

Tina Eslami (Malmö Borgarskola, IB15)

Daniel Javedinejad (Malmö Borgarskola, IB15)

Daniel Lizotte (Malmö Borgarskola, IB15)

Eric Böjs (Norra Reals gymnasium, Stockholm)

Bilder på deltagarna kommer inom kort…

 

SYPT Uttagning 2017

Datumet för årets uttagning blir den 11 februari och platsen blir Fysikum i Lund. Du har har skickat in ett bidrag kommer höra av din lärare snart.

IYPT Landslaget 2016 klart!

Tack till alla som har deltagit i årets uttagning. Laget som ska till Ryssland är nu klart och består av följande personer:

Yasmin Sheihk Ali (Malmö Borgarskola)
Kevin Furmanski (Malmö Borgarskola)
Nelly Vuong (S:t Petri skola, Malmö)
Phiphi Tran (Rönnegymnasiet, Ängelholm)
William Kocalp (Malmö Borgarskola)

Sammanställning av resultat till uttagning

Vi har sammanställt resultaten och de 16 platserna i SYPT fördelas enligt följande:

Älmhult    1
​Ängelholm    1
Norra Real    2
​Katedralskolan    2
​Borgarskolan    3
​S:t Petri    7

​Du som är den ansvarige läraren på respektive skola ska nu utse vilka elever som din skola ska skicka till tävlingen. Eleverna kommer att redovisa individuellt på engelska.
 
Vi behöver ha namnen senast måndagen 25 januari tillsammans med vilka problem de kommer att redovisa. Ett deltagande i finalen förutsätter att eleven satsar på IYPT och även deltar i landslagsträning, mm. Resa och uppehälle för finalen betalas av respektive skola. Övriga resor behöver inte betalas. Om någon skola inte tar alla sina platser i anspråk kommer dessa att ges till övriga skolor.
​SYPT kommer att gå lördagen 13 februari, ca 8.15 – 16.30 i Lund eller Malmö (definitivt besked kommer inom kort). Varje deltagare ska presentera lösningen på sitt problem samt genomföra en opposition på en annan deltagares lösning.
Mattias och Kim

IYPT 2016

Det är dags att skicka in era bidrag till den svenska uttagningen av IYPT. Bidraget ska bestå av en sammanfattning på ett par sidor av elevernas resultat hittills, se det bifogade exemplet. Skicka till resurscentrum@fysik.lu.se senast 15 december.

Om ni inte har arbetat med IYPT förut så är det nog tyvärr försent för i år. Men titta gärna igenom det bifogade informationsmaterialet så kanske ni kan vara med nästa år. Flera av uppgifterna fungerar utmärkt som gymnasiearbeten.

Lycka till!

Mattias Andersson

för SYPT

IYPT 2016
Exempelsammanfattning